pátek 20. prosince 2013

BOROVICE

Místo výskytu dřeviny

Střední, severní a východní Evropa; v horách i rovinách; v pohoří Fichtel až do 750 m, v Bavorském lese až do 900 m, v Černém lese (Schwarzwald) až do 950 m, v Auvergne až do 1300 m, v Bavorských Alpách až do 1600 m, v Engadin a ve Wallis až do 2100 m nadmořské výšky; především na kyprých, písčitě hlinitých půdách; v horách roste také na suťových svazích a skalách a na jižních suchých stráních; je přizpůsobivá rozdílným klimatickým podmínkách a není citlivá na pozdní mrazy; čisté porosty převažují na severu a severovýchodě Evropy, jinak je vtroušená ve smrkových lesích, také společně s modřínem a listnáči; je hospodářsky důležitým druhem borovice.

Bližší popis dřeviny

Bělové dřevo je nažloutlé nebo načervenale bílé, běl 5 až 10 cm široká (popř. 3 až 6 cm); jádrové dřevo načervenale žluté, tmavne až na hnědočervenou. Textura je pak fládrovaná nebo pruhovaná, také označovaná jako dekorativní.

Další informace

Pryskyřice těžená z žijících stromů je potřebná pro výrobu terpentýnu, terpentýnového oleje, kalafuny aj.; borové jehličí poskytuje borový olej „oleum pini silvestris", pozor! Zamodralé borové dřevo má vyšší schopnost přijímat vodu a tím je u něho i větší možnost napadení houbami; rychlé vysušení a ošetření ochrannými prostředky umožňuje zpracování bez zamodrání; bělové dřevo borovice je impregnovatelné.

Použití dřeviny

Borové dřevo se používá na nábytek v truhlářství a lez jej využít i například pro hrubou stavbu atp. Z Dřeva z borovice se také vyrábí dřevěné schody a to jak masivní, tak i pouze obklady.

Žádné komentáře:

Okomentovat