pátek 20. prosince 2013

JASAN

Místo výskytu dřeviny

Evropa až střední Rusko, Přední Asie; především na čerstvých až vlhkých půdách, ale docela dobře roste také na kamenitých půdách a suchých vápnitých půdách; suchým pískům se vyhýbá stejně jako stagnující vlhkosti; citlivý na pozdní mrazy; roste v rovinách pahorkatinách; vždy jen přimíšený, jednotlivě nebo ve shlucích; převážně v nížinách a v lužních lesích, často také na volných prostranstvích podél cest, v zahradách a parcích.

Bližší popis dřeviny

Barva: bělové dřevo bělavé, běl široká; jádrové dřevo nažloutlé až načervenale bílé, později světle hnědé, vlivem rozdílně barevných vrstev často nepravidelně pruhované nebo šmouhaté, může mít také zabarvení podobné olivě; tvoří rovněž fakultativní barevné jádro; hranice běle a jádra není vždy zřetelná Textura: fládrovaná (tangenciální řez), pruhovaná (radiální řez), rýglovaná (radiální řez), kořenicová (tangenciální řez), velmi dekorativní.

Další informace

Těžba od stáří 70 až 80 let; pořez je možný do léta a provádí se kůře; řezivo vyskládat do hrání jen venku na vzduchu; dýhárenské dřevo jasanu musí být bezpodmínečně chráněno proti vzniku trhlin; u dvojáků a vidličnatých rozvětvení lze při mírném růstu očekávat vytvoření zřetelné pyramidální kresby na dýze; na kamenitých svazích vyrostlé jasanové dřevo je krátkovlákné a křehké, na vlhkých půdách vyrostlé jasanové dřevo je dlouhovlákné a extrémně pružné; jasanové dřevo s hnědým jádrem má stejné pevnostní vlastnosti jako dřevo bez jádra; jasany vyrostlé na vlhkých stanovištích jsou také označovány jako „Wassereschen" (vodní jasany), na suchých stanovištích jako „Kalkeschen" (vápencové jasany) a volně vyrostlé jako „Garteneschen" (zahradní jasany) v protikladu k „Waldeschen" (lesní jasanyů; dřevo jasanu je dobře opracovatelné ručně i strojně.

Použití dřeviny

Jasanové dřevo se dobře ohýbá. Proto se využívá při výrobě nábytku a v interiérové truhlařině. Najdete jej jako rukojeti sportovního a pracovního vybavení. Dále je možné jasan využít jako obložení schodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat